exomars_2016_tgo

Liveblog vanuit Noordwijk van de landing van Schiaparelli op Mars

schiaparelli

Vandaag is het dan zo ver, dan komt de ExoMars 2016 Trace Gas Orbiter (TGO) in een baan om Mars en zal de entry, descent, and landing Demonstrator Module (EDM) Schiaparelli lander een zachte landing maken in het gebied Meridiani Planum, vlakbij de evenaar van Mars – zie deze tijdlijn voor alle exacte tijden. Middels deze blog kan je alles volgen wat er vanmiddag en vanavond gaat gebeuren met de TGO en Schiaparelli en dat gaat op drie manieren. Hieronder zie je de live streaming van ESA TV, die alles vanaf 15.00 uur zal uitzenden, daaronder een live verslag dat de redactie van de Astroblogs vanaf ESTEC in Noordwijk zal doen en daaronder een ‘tweetroll’, waarin je de laatste tweets ziet die onder de hashtag #exomars worden gemaakt. Veel kijk- en luisterplezier!


ESA Livestreaming


Live verslag vanuit Noordwijk

In Noordwijk zijn Paul Bakker, Daniela de Paulis, Jan Brandt en Arie Nouwen om verslag te doen van de landing van Schiaparelli op Mars. Vanaf ongeveer 17.30 uur zal dat hieronder te volgen zijn, bovenaan de meest recente berichten.

[17.55 uur] We zijn zojuist aangekomen en kijken vanuit de High Bay naar de lezingen die nu verzorgd worden. Nu is er een interview met de Duitse ESA astronaut Alexander Gertz.

[18.15 uur] We hebben zometeen een interview met ESA projectleider, die niet alleen met de Gaia missie te maken heeft, maar ook met ExoMars 2016.

[18.40 uur] De eerste bevestiging is binnen, een Spike signaal! 😄 Het is het signaal dat het met TGO goed is gekomen en dat de sonde een juiste baan om Mars heeft. Voor Schiaparelli is het nog wachten tot 20.30 uur.

[19.35 uur] Zojuist Fred Jansen geïnterviewd. Zal morgen wel wat details geven. Ook met collega astrobloggers even op Mars rondgelopen.

Jawel, de eerste Martianen. 🤖

[20.35 uur] Paolo Ferri van de ESA vluchtleiding heeft zojuist verklaard dat het signaal van Schiaparelli tijdens z’n afdaling wel ontvangen is, maar op een gegeven moment plotseling stopte. Technici zullen de signalen analyseren en kijken wat er precies aan de hand is. Morgenochtend om 10.00 uur is er een persconferentie en dan zullen we meer horen.


Tweetroll over ExoMars

[rotatingtweets screen_name=’adrianusv’ search=’#exomars’ include_rts=’1′ tweet_count=’10’ timeout=’2500′ show_follow =’1′]

31 gedachten over “Liveblog vanuit Noordwijk van de landing van Schiaparelli op Mars”

   1. En wat dacht je van Pauls lot? Die mist Mars en verdwijnt in de eeuwige, donkere ruimte…
    Nee, dan kom jij er nog goed af, Jan! 😉

    Maar zonder dollen: succes allemaal!

    groet,
    Gert (Enceladus)

 1. Je kunt het trouwens volgen op National Geographic. Daar is zojuist een verslag begonnen dat duurt tot half 9 vanavond. Combinatie van livebeelden, documentaires en een heus panel met Nederlandse wetenschappers.

  1. Ja ik kijk ook op National Geographic. Uit de opmerking van Eddy Zoey kun je opmaken dat hij ervan uitgaat dat er geen (of weinig) vrouwen kijken.
   Monique What!
   BTW, er lopen genoeg vrouwen bij de ESA rond(die zullen toch vast niet allemaal van de catering zijn?)

 2. Yo, Paul, Daniela, Jan en Arie, leven jullie nog?

  Ik kan me voorstellen dat jullie je adem inhouden, maar misschien kunnen jullie toch laten weten wat er nu gebeurt in Noordwijk?

  groet,
  Gert (Enceladus)

  1. Ondertussen wel bevestiging dat TGO in zijn omloopbaan zit, maar nog altijd geen teken van leven van Schiaparelli.
   Wat zou een mislukte landing betekenen voor ExoMars-2? Gaat de lancering in 2020 dan nog wel door?

   groet,
   Gert (Enceladus)

  1. Niet alleen Schiaparelli heeft een storing (of erger…), Astroblogs heeft dat ook, want de recente berichten in de rechterkolom worden momenteel niet automatisch ververst.

   groet,
   Gert (Enceladus)

   1. Ik heb recent een nieuwe cache plug-in geïnstalleerd, WP Rocket (betaalde plug-in helaas). Ik vermoed dat ik die nog moet finetunen om dit soort problemen te verhelpen. Ook ik merk dat pagina’s af en toe niet verversen. WP Rocket moet laadsnelheid van de Astroblogs versnellen, maar dat vraagt nog wat nadere afstemming.

     1. Sfeer was goed in Noordwijk. Applaus toen bleek dat de TGO goed in z’n baan terecht was gekomen. Maar het ging een beetje als een nachtkaars uit toen bleek dat het niet goed was gegaan met de lander Schiaparelli. Ik zal daar zometeen een blogje aan wijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *